Kondroitin
Kondroitin – bağ dokusu, kıkırdak ve kemiğin temelini oluşturan, glukozaminoglikanların (proteoglikanlar) sülfatlanmış bir türevidir. Eklemlerin kıkırdak dokusu tarafından üretilen ve sinovyal sıvının bir parçası olan yapısal bir kıkırdak bileşenidir. Kondroitin sülfatın önemli bir bileşeni glukozamindir. Glükozaminin sinovyal sıvının eksikliği durumda eklemlerde çatırtıya neden oluyor. Proteoglikanlar arasında kondroitininbir özelliği kıkırdakta su tutma kabiliyetidir. Kondroitin sülfat, kondroitin sülfürik asidin sentezi sürecinde ‘’kükürt muhafaza’’ sürecini başlatır ve kemiklerde kalsiyum birikmesini teşvik eder.
Hyaluronik asit sentezini uyarır, kıkırdak, tendon, bağ, deri dokusu yapılarını güçlendirir ve bağ dokusunu yok eden enzimlerin etkisini engeller. Aynı zamanda kondrositlerin (elastaz, peptidaz, katepsin) yıkımının bir sonucu olarak salınan lizozomal enzimlerin etkisini engeller. Analjezik ve antiinflamatuar etkiye sahiptir, aktif kıkırdak yenilenmesini destekler, istirahatte ve yürürken eklemlerde ve omurgada ağrıyı azaltır. Düzenli kondroitin kullanımı, Non-steroidal anti-inflamatuar (NSAİİ) ilaçlara ihtiyacı azaltır ve bazen bu ihtiyacını tamamen ortadan kaldırır.
Kullanım endikasyonları: eklemlerin ve omurganın dejeneratif-distrofik hastalıkları, birincil artroz, intervertebral osteokondroz, osteoartrit, osteoporoz, kırıklar. Kondroitin sülfat alındığında, pankreastaki lipaz aktivitesini bloke eder ve bağırsaktaki yağ emilimini yavaşlatır. Uzun süreli kondroitin sülfat kullanımı ile hiperlipidemi ve hiperkolesterolemi seviyesi ve vücut ağırlığı azalır.
Kondroitin sülfat ve diğer kondroprotektörler, hayvansal ürünlerin tendonlarında, derisinde ve kıkırdağında büyük miktarlarda bulunur. Kondroprotektörler, gıdalardaki polimerler olarak bulunur fakat bu polimerler bağırsak enzimleri tarafından sindirilmemektedir, ancak kısa zincirli yağ asitleri oluşturmak üzere bağırsak bakteriyel enzimleri tarafından hidrolize edilmektedir. Bu nedenle gıda takviyeleri (esas olarak somon kıkırdağından elde edilen, neredeyse tamamen sindirim kanalı tarafından emilen, yapılarını koruyan ve kıkırdak dokusunun metabolizmasına dahil edilebilen) düşük moleküler ağırlıklı kondroitin sülfat fraksiyonları içerir. Tedavi olarak günde 2-3 kez 500-1500 mg kondroitin alınması önerilmektedir. Standart günlük doz 400 mg’dır. Gıda takviyesinin miktarı, hastanın ağırlığına ve hastalığın ciddiyetine bağlıdır. Etkinin başlangıcı, uygulama başlamasından 2-8 hafta sonra fark edilir. Kondroitin sülfat’ın kullanımından uzun vadeli ve kalıcı sonuçlar en az 2-3 ay sonra alınabilir.
Etkiyi arttırmak için Glukozamin, Omega-3, Kalsiyum Magnezyum Şelat, Osteo Plus gibi takviye edici gıdalar ile birlikte kullanılması önerilir. Endikasyon dışı haller: kan pıhtılaşma sisteminin hastalıkları, tromboflebit, alerji.